!

Що робити, якщо не працює датчик руху

Іноді може трапитися так, що датчик просто перестає реагувати на об’єкти або реагує неправильно. Ви не можете розуміти причину поганої роботи, сподіваючись на те, що він реабілітується, або просто викинути та замінити новим. Ми розглянемо найчастіші причини збою в роботі та варіанти розв’язання проблеми. Не завжди єдиний вихід – це категорична заміна, оскільки причина може бути абсолютно різною.

«Не бачить» машину перед відкриванням воріт

Машина може бути непоміченою, через те що холодна. Проте, це виправдання лише для інфрачервоних датчиків. Пояснюється це принципом роботи, який полягає в сприйнятті зміни інтенсивності фонового теплового випромінювання в зоні дії. У холодну пору (пізньої осені чи взимку), коли машина не прогріта, прилад «може її не помітити».

Варіант вирішення: в ідеалі – купівля нового пристрою (найчастіше в таких ситуаціях не спрацьовують саме відверто дешеві та неякісні моделі). Якщо витрачатися не хочете – як варіант, добре прогрівати машину або виходити до воріт.

Хаотична робота – мимовільне вмикання/вимикання

Якщо датчик помилково спрацьовує без видимих на те причин (наприклад, вдень самостійно вмикається світло, блимає або лампочка не гасне автоматично), варто перевірити конструкцію. Такі проблеми властиві дешевим моделям. Вони можуть хаотично спрацьовувати, або реагувати лише з невеликої відстані або тільки на великі об’єкти. Причому зниження працездатності може спостерігатися після закінчення певного часу – наприклад, кількох років роботи.

З часом може знижуватися дальність сприйняття – якщо спочатку це могли бути 5м, то через два роки чутливість може зменшитися до 3–4м. Також із часом лінза може помутніти й погано «бачити» об’єкти, через що фоточутливий елемент неправильно сприйматиме рівень освітленості.

Якщо він працює в парі зі світильником, то виною хаотичного вмикання світла або мерехтіння може бути навіть лампочка. Найкраще використовувати світлодіодні лампи, позаяк вони не чутливі до перепадів напруги й загоряються моментально. КЛМ можуть блимати та погано працювати на вулиці.

Перевірте всі перераховані вище можливі причини. Якщо прожектор із датчиком руху так і не вмикається - єдиним правильним рішенням буде заміна датчика (або конструкції цілком). Можна вибрати недорогий, але якісний прилад і не засмучуватися.

Ознаки неправильної установки

Незалежно від виду та характеристик є певні вимоги до установки, недотримання яких загрожує неправильною роботою. Що важливо:

  • Дотримання рекомендованої висоти встановлення, найчастіше це 2–2,5м;
  • Напрямок чутливої головки – потрібно, щоби вона була спрямована на зону видимості;
  • Поряд не має бути джерел тепла;
  • Оглядове віконце не повинні закривати гілки дерев, козирок даху, кут будинку та інші об’єкти.

Якщо спрацювання відбувається через раз, або тільки коли рухомий об’єкт наближається дуже близько – перевірте, чи дотримані всі перераховані вище вимоги.

Проблема з вмиканням освітлення – перевірте налаштування

Неправильне налаштування за освітленістю – дуже поширена проблема. Нормальними показниками чутливості вважаються 200–300Лк, їх можна відрегулювати прямо на корпусі. Рівень освітленості може бути нерегульованим – заводські налаштування, або некоректним – заводський брак. У такому випадку доведеться йти в магазин та вимагати повернення неякісного товару.

Річ у тім, що кількість світла вимірюється з поверхні. Тобто прилад буде черпати показники за рівнем освітленості залежно від того, куди направлений.

Наприклад, зона дії спрямована на темний погано освітлений кут вимірює рівень світла саме в тій ділянці. Освітлення буде вмикатися неправильно, адже там набагато темніше, ніж навколо.

Спрацьовування на кішку чи собаку та на інші сторонні об’єкти

Якщо автоматичне освітлення постійно вмикається та вимикається без явних причин – перевірте налаштування спрацьовування на об’єкти (якщо ваша модель підтримує цю функцію). Через неправильні налаштування та занадто високу чутливість можлива реакція навіть на незначні зміни. І прилад буде реагувати на домашніх тварин, або навіть на птахів, що пролітають поряд.

А може він зламався?

Якщо ви скористалися нашими порадами та пройшлися за всіма пунктами, але проблема так і не зникла, можливо він просто зламався.

Знайдіть чек. Якщо випадок гарантійний – вам зобов’язані замінити або полагодити його. Якщо вже немає, то з дорогими моделями є сенс звернутися в сервісний центр, або просто до електрика, щоби він за можливості усунув несправність. Якщо ж модель дешева, ремонт може виявитися дорожче, у такому разі простіше купити новий датчик руху.

Степан
20.03.2020

Планирую сделать автоматическое открывание ворот и подсветку возле гаража. А можно для этого использовать один датчик, чтобы реагировал на машину, но не реагировал на людей? Или лучше поставить отдельно датчик на подсветку, а отдельно на ворота? Кто-то вообще так делает или это порнография? потому что у меня кум вообще замутил ворота на радиоуправлении. Если так можно, то какой лучше датчик и куда его поставить? И еще, если вдруг пропадет свет, я так понимаю, ворота уже не откроешь. Кто-то сталкивался с такой проблемой?

Олег
07.05.2020

А зачем такое вобще делать? Для откатных ворот ставьте нормальный комплект заводской автоматики. А для подсветки, что у вас там будет, наверняка же светодиодный прожектор? Так они часто и густо уже с датчиками движения в сборе

Кирилл
16.06.2019

Купил для гаража китайский датчик, так после первого дождя видать намок, и начались проблемы. То, беспричинно включается, то не реагирует даже, даже если потанцевать под ним. Разобрал, аккуратно протер все, собрал и повесил обратно, но проблема так и осталась. Пришлось выбросить и купить другой, только лучшего качества.

Олександр
31.07.2017

Як підібрати максимально схожий на цей прожектор , обовьязково з датчиком руку. Бо тут я бачу тільки світлодіодні . Дякую. sunny.ok@mail.ru

asd
Вадим Анатолиевич
14.02.2020

У нас наш прожектор с датчиком (в комплекте шли) стал тормозить заметно. Раньше включался, когда ты еще метра за 3, теперь уже под него практически стать надо, тогда заметит. Что это может быть? Просто снизилась работоспособность, как вы пишете, из-за большого срока службы? Ему уже лет 6. Придется новый купить?