!

Що робити, якщо на короткий час пропадає електрика?

Буває, що вдома регулярно виникають проблеми з електромережею (то скаче напруга, то зовсім пропадає). Чому так відбувається та як діяти в такому випадку?

Для початку, визначити причину перебоїв та намагатися розв’язати проблему. Якщо автомати не вимикаються, причина швидше за все полягає в застарілій системі електрифікації приватного сектору.

Основна причина – перевантаження. Трансформатори перевантажені, тому що встановлювалися кілька десятків років тому, і були розраховані на менше навантаження, ніж зараз, оскільки з роками зростає кількість електроприладів у будинках, а з ними й навантаження на мережу.

Найпопулярніші проблеми з напругою:

  1. Не відповідає нормі – причому здебільшого вона занижена (згідно з ДСТУ ЕN 50160:2014, 230В ± 10 %, тобто 207–253В – норма);
  2. Періодично зникає. У такому випадку трансформатор може бути перевантаженим і спрацьовує захист або напругу спеціально вимикають для уникнення аварійної ситуації, що часто буває в невеликих населених пунктах.

В ідеальному світі – потрібна модернізація місцевої електромережі

Відразу скажу: найкраще рішення – радикально викоренити причину. Це технічно складна та бюрократична процедура: доведеться зібрати мешканців вулиці, знайти організацію, на балансі якої перебуває застарілий трансформатор, писати заяви та, ймовірно, збирати гроші на загальне благо. Але дорогу здолає той, хто йде

У разі позитивного результату проблема буде розв’язана одночасно для всіх жителів і на кілька десятків років.

Що робити, якщо з певних причин це неможливо? Припустимо, немає згоди сусідів або бажання чекати реакції роками…

У такому разі доведеться діяти відокремлено та «замість лікування хвороби боротися із симптомами». А яким способом, залежить від конкретного випадку.

Застосування стабілізатора

Якщо напруга не зникає, а лише регулярно виходить за межі норми, частково розв’язати проблему можна з допомогою стабілізатора.

Чому частково? Річ у тім, що в глобальному вимірі проблема не зникне, а якість напруги у вашій мережі залежатиме від працездатності стабілізатора.

Якщо всі на вулиці встановлять стабілізатори, то ефект буде вкрай сумнівний, адже навантаження на мережу лише зросте.

Проте, якщо ви готові до цього, тоді вже зараз переходьте до справи та думайте, який краще вибрати.

Вас, звісно, може засмутити один момент. За наявності стабілізатора та регулярних коливань напруги, пропорційно зростатиме споживання електроенергії. Грубо кажучи, вирівнювання не якістю, а кількістю кВт. Усе б нічого, от тільки через збільшення рівня споживання, доведеться більше платити за електроенергію.

Найдешевше рішення для порятунку техніки - реле контролю напруги ля забезпечення необхідного мінімуму через відключення живлення в момент стрибка напруги.

Але ні стабілізатор, ні, тим паче реле напруги нічого не зможе зробити з відключеннями.

Так, чутлива техніка вчасно буде знеструмлена – до того, як вийде з ладу. Однак проблему перепадів електрики не розв’яже. Тільки згадайте втрачені незбережені документи перед важливою зустріччю, нульовий заряд смартфона перед виходом із дому, абсолютну темряву та занурення в кам’яний вік.

До речі для автономного освітлення є окреме рішення.

Боротьба за незалежність: як забезпечити електроживлення самостійно?

Насамперед для визначення глибини проблеми проаналізуйте, якому характеру відключень більше відповідає ваша ситуація:

  • «Часто, і на кілька хвилин» чи
  • «Рідко, але на кілька годин»?

І ви відразу зрозумієте, як забезпечити незалежне електропостачання на короткий період аварійної паузи та які джерела живлення вам підійдуть.

Про два варіанти розв’язання проблеми

Умовно їх можна розділити на два типи: ті, що виробляють енергію, і ті, що накопичують, щоби потім віддати. Розглянемо це питання докладніше для якнайбільшої практичності та конкретики.

Розглянемо умовний приватний будинок у передмісті Києва із середньостатистичним набором техніки. І виділимо з нього те, що хотілося б залишити в робочому стані навіть за короткочасних відключень електрики.

Возьмем для рассмотрения условный частный дом в пригороде Киева с среднестатистическим набором техники. И выделим из него то, что хотелось бы оставить в рабочем состоянии даже во время кратковременных отключений электричества.

Припустимо, список техніки вийшов такий (відразу зазначимо енергоспоживання Вт⋅год для кожної одиниці):

Можна помітити, що загальний рівень споживання складає біля 1200Вт. Забезпечити цю групу електроенергією можна двома порівняно простими способами.

Перший спосіб: популярний

Це електрогенератор із простою автоматикою. Спочатку потрібно розрахувати оптимальну потужність, що ми вже зробили вище. У нашому випадку це 1,2кВт, тому вибираємо з невеликим запасом – на 1,5кВт.

Чому з запасом, можна дізнатися в правилах вибору потужності.

Далі вже з урахуванням запасу подивимося зі списку генератор на 1,5 кВт - бюджетний варіант обійдеться приблизно в 4000грн*

Не забуваємо про автоматику: найпростіший АВР - ще плюс 800грн*.

Разом: за працездатність нашого «набору-мінімум» доведеться витратити одноразово біля 5000грн.

 

Що важливо:

  • Потурбуватися про запас палива;
  • Організувати місце для установки – для приватного будинку бажане підсобне приміщення, для квартири – балкон.

Так, у квартирі можна поставити генератор цілком законно та без шкоди для комфорту.

А якщо ні в чому собі не відмовляти, то чи можна для додаткового комфорту підживити ще, наприклад, бойлер? Або кондиціонер?

ТТеоретично так, на практиці – категорично ні. Це обійдеться невиправдано дорого: починаючи з того, що загальна потужність електроспоживачів зросте з одним лише бойлером (+1,5 кВт) удвічі, а генератор на 3кВт буде коштувати втричі дорожче.

Дороге задоволення, щоби просто нагріти 50 літрів води. Також під час відключення зовсім не обов’язково прасувати білизну та можна потерпіти без кондиціонера.

Підключати потужні електроприлади не першої необхідності до резервного електропостачання – недоцільно.

Другий спосіб: трудомісткий, але більш технологічний

Для нашого випадку на 1,5 кВт можна знайти щось навіть пристойної якості за ціною майже 6000 грн* – візьмемо LogicPower LP UL2200VA

Як бачите, перший спосіб уже дешевший. Але й це ще не все, додаткова стаття витрат – зовнішні акумулятори для ДБЖ.

Річ у тім, що в заводській комплектації ємність мінімальна (а деякі моделі взагалі без вбудованої АКБ), на 10–12А·год. Це означає, що після відключення централізованого живлення автономності вистачить на 2–3 хвилини – тільки і встигнеш, що закрити програми, вимкнути комп’ютер та запалити свічку =).

Як тільки заряд закінчиться, він стане абсолютно даремним, тому доукомплектація неминуча.

Потужність ДБЖ – це те значення, яке він може видати, і ніяк не пов’язане з ємністю. А ємність показує, скільки підключеної техніки може пропрацювати протягом певного часу. Одне добре – АКБ можна підключити стільки скільки завгодно.

Скільки потрібно акумуляторів для незалежного електропостачання

Для обраного LogicPower LP UL2200VA вказана напруга 12В (9А·год). Це мало – усього 5 хвилин роботи для ПК.

Як продовжити цей час до 60 хвилин?

Розраховуємо, яка ємність потрібна для роботи протягом 60 хвилин:

1500Вт / 12В = 125 А/год.

У каталозі вибираємо акумулятор на 100А·год і найближчого значення – приблизна вартість 7500грн.*

Тобто, щоби підживити наш набір електроприладів на 60 хвилин потрібно:

6000 грн + 7500 грн = 13 500 грн.

Програма мінімум на 15 хвилин

Якщо часто «вирубується світло» на пару секунд або хвилин, а потім назад включається, то у великому запасі ємності нема потреби. Для цього вистачить резерву на чверть години, тобто множимо розрахований показник ємності на 1/4:

125А·год × 1/4 = 31,25А·год

Орієнтовна вартість такого: 2300грн.* А загальна сума набору – «15-хвилинки»:

6000 грн + 2300 грн = 8300 грн.

Порядок доукомплектації не має значення: можна кілька маленьких АКБ, або одну велику. Головне – добрати потрібну кількість ємності в А·год.

Проміжний висновок

Ви самі бачите, який варіант буде дешевший та фінансово вигідніший. Проте, доведеться знайти місце установки та забезпечувати запасами палива.

Також обов’язково прочитайте, що робити, якщо сусідам заважає шум генератора.

«Хід конем»: поєднання 2 в 1

Майте на увазі, що генератор включається в роботу не миттєво. Йому потрібно 20–30 секунд, щоби розігнатися до потрібних обертів. Тому ідеально поєднати його з ДБЖ невисокої ємності, навіть із найменшою вбудованою АКБ.

Зверніть увагу, ми абсолютно виключили моделі з автозапуском вбудованого типу. Перейшовши за посиланням, ви зрозумієте чому.

Алгоритм дій у цьому випадку такий: коли напруга зникає, АВР перекидає навантаження на генератор. Поки той починає включатися в роботу, живлення підтримує ДБЖ. У результаті резервна система живлення працює, як годинник, не допускаючи провалів ні на секунду.

Як вибрати ДБЖ для генератора: опції, про які вам варто знати

Вибираючи джерело безперебійного живлення для генератора, знайте про дві принципові відмінності. Лінійно-інтерактивні – мають просту конструкцію й у разі збоїв у мережі просто підключають резервне живлення від АКБ. Напругу вони не вирівнюють…

ВАналоги безперервної дії (on-line) – завжди працюють через АКБ, яка в режимі реального часу постійно заряджається та видає стабільну напругу. Додатково ви отримуєте ще й функцію стабілізатора. Що доцільно застосовувати для дорогої та чутливої техніки.

Ще одна зручна можливість керування електроживленням - реле пріоритету навантаження. хематично працює так: якщо підключено два прилади й потужності вистачає – працюють обидва. Якщо недостатньо, то напруга подається на пріоритетний електроприлад.

Проте це все додаткові витрати, а як заощадити?

Способи здешевлення системи

Найпростіше очевидне рішення – ретельно відфільтрувати список електроспоживачів, роботу яких необхідно підтримувати під час аварії в мережі. Чим менша загальна потужність, тим дешевше буде кожен із запропонованих варіантів.

Добре подумайте, без чого можна обійтися годину-другу, а що дійсно має залишитися працездатним у випадку раптового відключення мережі.

Так, у нашому випадку можна безболісно виключити акустичну систему – це мінус 300Вт. Співайте поки а капела.

Тому що, знизивши сумарну потужність до 900Вт (1200Вт мінус 300Вт), ми можемо розраховувати на інші цінники:

Яке обладнання потребує автономного живлення

Підключіть до резервного живлення доцільно прилади, без яких неможливий мінімальний комфорт і ті, що споживають мінімум електроенергії.

А саме:

  • Автоматика опалювальних котлів – газових або твердопаливних (але не електричних! – такий котел «покладе» будь резервне джерело живлення, не встигнете й оком моргнути). У холодний сезон критично важливо, щоб опалення залишалося стабільним. А вбудована автоматика котлів дуже чутлива до напруги, разом із насосом вона споживає всього 150–200Вт;
  • Холодильник – сучасні моделі класу А+ і вище в момент пікового навантаження (запуску мотора) споживають приблизно 200Вт, а в середньому й того менше. Докладно про класи енергоефективності можете прочитати в нашій статті.
  • Комп’ютер з інтернетом, щоби бути на зв’язку зі світом і/або доробити роботу (в середньому 300Вт);
  • Зарядні пристрої від планшетів і телефонів з’їдають мінімум – 2–3Вт, залиште для них резервну розетку;
  • Освітлення – особливо економічне світлодіодне. Воно споживає всього 50–60Вт, а сидіти в повній темряві не хочеться.

Ви вже знаєте, які бувають способи автономного освітлення?

Так що ж робити?

Зрозуміло, що раціональне рішення залежить від конкретної ситуації та бюджету. Однак загальні рекомендації такі:

  • Якщо електрика зникає часто, але відсутня недовго, кілька секунд або хвилин, найдешевший варіант порятунку - купити джерело безперебійного живлення.
  • Якщо ситуація в прямому сенсі безпросвітна, а періоди без електрики можуть тривати годинами – саме час задуматися про покупку недорогого генератора;

Хоча й потрібно знайти місце, терпіти шум, контролювати запаси палива. Це вигідніше, ніж ДБЖ такої ж потужності з комплектом АКБ.

  • Для безперервного електропостачання все-таки бажано обрати «рішення 2 в 1», щоб у момент перемикання живлення не пропадало.

Якщо хочете обійтися лише першим варіантом, збільшити автономність можна з допомогою додаткової АКБ – так, залежно від потужності споживачів, тривалість автономного живлення може сягати від кількох хвилин до кількох годин та навіть діб.

Залиште в списку лише необхідні електроспоживачі, щоби зменшити витрати на купівлю устаткування.

Якщо напруга не зникає, а просто хаотично скаче, що в Україні не рідкість – допоможе - стабілізатор. Проте, не варто вибирати перший-ліпший, тут потрібно враховувати особливості застосування.

Якщо ви ще не читали про те, як вибрати стабілізатор напруги для будинку чи квартири саме час це зробити.

Це трудомістке, але найбільш розумне рішення – спільно із сусідами провести процедуру модернізації трансформаторної підстанції, щоби раз і назавжди викорінити відключення та інші прояви неякісного енергозабезпечення.

І пам’ятайте, усі зазначені методи працюють ефективно за умови правильно організованої розводки в електрощитку. Коли живлення споживачів розподілене на окремі лінії, їх можна розділивши на першорядні та необов’язкові.

Якщо у вас серйозніші проблеми з електропостачанням, і розглянуті варіанти не підходять – телефонуйте за номерами на сайті або скористайтесь формою зворотнього дзвінка, і наш менеджер допоможе підібрати найкраще обладнання з огляду на ваші побажання та бюджет.

* указаны округленные цены от действующих в магазине «Аксиом Плюс» на момент подготовки материала (июль 2018 г.)

Татьяна
21.12.2018

Отлично подана информация, подробно, аргументировано, с примерами. Укрепили меня в мысли, что надо брать генератор на бензине. Только вычеркиваю сразу из предложенного в статье списка помимо акустики, телевизор. заодно мозги отдохнут. Лучше один раз потратиться, ну да, еще за топливом следить, но иметь возможность вырабатывать электричество самостоятельно. Это реально автономность. Тем более, смотрю, много вариантов на 1-2 квт можно купить в рассрочку. Склоняюсь к Kоnner&Sоhnen, по отзывам нормальное соотношение среднего качества и цены.

Костя
09.10.2018

Как по мне, тут все предельно ясно. Если частный дом, то лучше поставить генератор, он дешевый и хватит надолго. В квартире такой вариант невозможен, потому остается только бесперебойник. И то, я бы ставил только на самое необходимое - компьютер, газовый котел и возможно холодильник. От скачков напряжения лучше взять реле, так как это самый надежный вариант - напряжение начало прыгать и сеть отключилась от греха подальше. Стабилизаторы дорогие и не все качественные, насколько я знаю, дешевые китайские живут до 3 лет и то, как повезет.

Ника Григорьевна Щербакова
19.09.2018

т.е., можно реально поставить на балконе генератор за 5000 гривен и вырабатывать электричество? Никогда раньше не приходило в голову! Надо будет обязательно поставить моей бабуле, у нее в Черниговской области постоянно перебои со светом, постоянные! А он сложный в эксплуатации, какие надо учесть моменты?

Ившин
05.06.2019

Не самый простой в обслуживании вариант. Необходимо периодически проводить ТО, через каждые 50, затем 150 и 200 моточасов, с заменой масла, свечи зажигания, фильтров и т.д. Через полгода-год, зависимо от частоты эксплуатации нужно заменить патрубки. Плюс ко всему, нужно следить за уровнем топлива. Зимой на холоде генератор может не завестись (особенно дизельный).

В общем, есть с чем повозиться, потому лучше, чтобы рядом был человек, который справится с таким обслуживанием. Если бабушка живет одна, лучше поставить ИБП (бесперебойник). За те же 5000 грн можно купить бесперебойник с аккумулятором, которого вполне хватит для резервного поддержания основных коммуникаций: освещения, водоснабжения, газового котла. Он вообще не нуждается в обслуживании.

Игорь
29.03.2020