!

Якщо сусідам заважає шум генератора...

Автономна електростанція розв’язує проблему нестабільного електропостачання в централізованих електромережах, але легко може додати нову – шум під час роботи.

Добре, якщо на ділянці поблизу будинку є прибудова, сарай чи інше підсобне приміщення для генератора. Якщо немає, то доведеться встановлювати прямо біля будинку, від чого можуть виникнути питання.

Якщо ділянка величезна, і від вашого будинку до сусідського щонайменше 15м, то шанси, що сусіди будуть скаржитися на високу гучність – мінімальні (хіба що вони дуже «делікатні»). Але якщо ваш дім розташований у котеджному містечку, де будинки стоять «вікно до вікна», чекайте скарг від сусідів. Якщо не відреагувати на прохання зменшити звук, вони спокійно можуть подати заяву в суд.

Якщо конфлікт уже виник – ви повинні знати, хто винен у цій ситуації, як обстоювати власні права та яку відповідальність може понести власник.

Норми допустимого шуму згідно з чинним законодавством України

Допустимий рівень шуму встановлений Санітарними нормами України:

Територія Час Допустимий рівень шуму
Житлові кімнати з 8:00 до 22:00 години 40 - 55 дБ
з 22:00 до 8:00 годин 30 - 45 дБ
Прилеглі до житлових будинків території вдень 55 - 70 дБ
вночі 45 - 60 дБ
Території, прилеглі до будівель лікарень, гуртожитків вдень 60 - 75 дБ
вночі 50 - 65 дБ
Розміщення на майданчиках відпочинку, території мікрорайону, котеджні містечка цілодобово 45 - 60 дБ

 

Як визначити рівень шуму без шумоміру?

Не у всіх вдома є шумомір, проте ви можете порівняти гучність роботи із буденними прикладами, з якими ми стикаємося чи не щодня.

Джерело шуму Рівень шуму
Розмова 46-60 дБ
Сигнал автомобіля 120 дБ
Мотоцикл 90 дБ
Шум ремонтних робіт 100 дБ
Увімкнений пилосос 80 дБ

 

Гучність генераторів залежить від технічних особливостей та наявності захисного кожуха.

Конструктивне виконання Тип палива Вид охолодження Шумність
Відкритий бензиновий   92 дБ
Закритий дизельний з повітряним охолодженням 70 дБ
Відкритий 85-90 дБ
Закритий з рідким охолодженням 62-70 дБ
Відкритий 80-85 дБ
Контейнерний     50 дБ
Інверторний     58-60 дБ

Зверніть увагу, що в таблиці вказана максимальна гучність – залежить від моделі, виробника, місця розташування та інших чинників.

Чим загрожує заява на галасливого сусіда

За порушення шумових норм – адміністративна відповідальність згідно ст.24 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Згідно з кодексом адміністративних правопорушень, порушнику загрожує:

  • усне попередження від правоохоронних органів;
  • штраф у розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (1 мінімум = 17 грн) – це від 85 грн до 255 грн;
  • або від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів для юридичних осіб – це 255–510 грн.

Не варто радіти, що сума порівняно невелика (здається, ну й що таке 100–200 грн?). Якщо прецедент повториться, то штраф зростає вже від 255 до 510 грн, та від 850 грн до 2550 грн – за умови наступного порушення, й аж до того, що можуть вилучити джерело шуму (як буває зі звуковою апаратурою та любителями гучної музики).

Щоб усе було законно

Якщо вже сусіди написали скаргу, то розбиратися з вами та вимірювати рівень шуму можуть тільки уповноважені органи:

  • виміри робить санепідемстанція, що складає відповідний Акт;
  • заяву приймає поліція, після чого «пускає справі хід». Органи повинні приїхати на місце події, скласти протокол, опитати свідків, і направити справу до суду. Тільки суд може притягти вас до відповідальності та змусити сплатити штраф.

Як буває насправді

На жаль, у нашій країні рідко за подібні речі притягують до адміністративної відповідальності. Люди в нас слабо вірять у правоохоронні органи, і надають перевагу тому, щоби сваритися із сусідом чи зробити якусь капость. Тому знаючи наперед, що поліція навряд чи допоможе, сусіди можуть запросто зіпсувати недешеве обладнання й у такий спосіб розв’язати проблему шуму. А як ви доведете без цілодобового спостереження, що шкоду заподіяв саме ваш сусід? Але це вже інша історія…

Не варто недооцінювати своїх сусідів і випробовувати їхнє терпіння

Вони також усвідомлюють, що подібна справа навряд чи увінчається успіхом. Крім того, що можуть зіпсувати обладнання, справа може закінчитися й рукоприкладством. Адже в нас часто люблять вирішувати суперечки кулаками. І тоді вже вам доведеться знімати побої та писати заяву в поліцію, подавати в суд і так далі.

Навіть якщо ви тисячу разів праві, краще не псувати стосунки із сусідами. Як то кажуть «сусід – це найкраща сигналізація», а так ще й обличчя залишитися цілим і техніка – неушкодженою.

Тому, перед покупкою потрібно вибрати оптимальне місце для розташування та забезпечити шумоізоляцію. Якщо плануєте встановлювати в підсобному приміщенні – зробіть звукоізоляцію (базальтовим або скловолоконним утеплювачем). Якщо на вулиці, обов’язково використовуйте шумозахисний кожух, деякі моделі йдуть із подвійним утеплювачем (називаються SS).

Непоганим варіантом буде встановлення додаткового глушника – знижує рівень шуму на 20дБ. Слідкуйте, щоби не перекривався відвід вихлопних газів.

І ще, суто по-людськи, щоб уникнути сварки варто попередити сусідів. Розкажіть, що шум, це не ракета, яка до вас наближається, а всього лише генератор. І працювати він буде іноді, а не цілодобово, і що ви спробуєте виправити ситуацію, якщо він раптом буде їм заважати. Повірте, на практиці це найдієвіший спосіб досягти згоди.

Рівень шуму залежить насамперед від типу генератора

Під час вибору пам’ятайте, що бензинові генератори «тихіші» за дизельні.

А газогенератори здебільшого йдуть у спец. кожусі, тому працюють майже безшумно.

Під час купівлі, звичайно ж, можете використовувати опубліковану в статті таблицю шумності, але пам’ятайте, що ці цифри приблизні. Усе залежить від робочого середовища та моделі (рівень шуму можна знайти в техпаспорті).

Щоби проблемі запобігти, а не вирішувати

Перед купівлею, навіть якщо ви визначилися з основними характеристиками – зверніться до нашого фахівця. Він правильно розрахує місце розташування, запропонує ідеальну (за характеристиками та ціною) модель.

У результаті й вовки будуть ситі, і вівці – цілі. Ви отримаєте резервне джерело живлення й не зіпсуєте стосунків із сусідами, а крім того ще й заощадите кошти.

Станислав
28.01.2020

У нас дома стоял Кентавр на 6кВт - какое же оно громкое, это п...ц. Живем в частном секторе, где постоянно пропадает свет. То холодильник потечет, то без горячей воды полдня сидишь. Пришлось купить, выбирали подешевле - вот и сэкономили. Подключен через АВР, и бывает что даже ночью пропадет свет, так эта хрень заводится и давай орать на полную. Приходилось вставать посреди ночи и выключать, чтобы хоть дети нормально поспали. А днем, бывает, орет так, что телевизора не слышно. Лучше уже сидеть без света и телевизора, но в тишине.

Соседи не жаловались, так как генератор стоял в доме в отдельном чулане в доме, но мы натерпелись, спасибо! Через 5 месяцев продали, а на вырученные деньги купили ИБП и комплект аккумуляторов.

В.С
23.08.2019

Странно, что в таблице есть нормы шума для жилой комнаты. Хотел бы я видеть тех людей, у которых в спальни стоит генератор. Я собираюсь покупать генератор и планирую поставить в деревянном сарайчике, чтобы закрыть от дождя, снега, ну и шумозащита. Высота потолка всего 1,5 метра, я так понимаю это не допустимо по нормам пожарной безопасности? Может ли прикопаться РЭС? И можно ли ставить дизельгенератор в деревянном помещении? Кто будет проверять эти нормы?

Елена
13.09.2019

Ой, мне кажется, никто ничего не проверяет, разве что если будет шуметь на всю улицу, тоглда соседи могут возмущаться, или жалобы писать. Или еще чего-то похуже сделать, люди разные бывают. Но до такого лучше не доводить конечно.

Орест
21.12.2022

Не ти збираєшся ставити в спальні, а ти в спальні слухаєш, як у сусіда на балконі тарахкотить і тобі в спальню доходить 50-60дБ

Сергей
29.11.2022

Соседи конечно молодцы, но когда генератор тарахтит с утра до 21 часа каждый день - это сильно действует на нервы, стоит он в пристройке да, но они о шумоизоляции не парились и крыша железная вибрирует как динамик. Уже рассматриваю варианты скинуть на него 32х кг гирю, задолбали сил нет))

Влад
03.01.2023

Вы пишите несуразицу!!!!! как можно давать советы и ссылаться на какие то цифры взятые с потолка?????? Пожалуйста ознакомтесь с нормативами действующими в Украине! "Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови"

Nauka
21.12.2022

Дякую, дуже грамотно і вичерпно освітлено питання. Треба роздрукувати і ознайомити усіх, хто цікавиться купівлей та встановленням таких речей! )

Х.В. Кулагина
21.07.2019

вообще не понимаю в чем проблема. Раздули на целую статью. Во первых, мой участок, мой генератор, мое дело. В свою очередь, сам не буду нервничать, если у соседей будет работать время от времени, это же не круглосуточный шум. Орава детей и то громче. Во вторых, кто там будет затевать эту тягомотину с жалобами и замерами, я вас умоляю? Хотя, может, это у меня вменямые соседи, не представляю чтобы они возмущались и катали жалобы из-за того, что у меня генератор работает. В третих, если уж так переживать за соседские уши, то возьмите и заплатите больше! Но за меньшее количество децибел:) Покупайте малошумный. Все в ваших руках.

Гость
20.12.2022

Я так понимаю у вас участок большой ? У нас один участок на двоих, они возле своего входа поставили, и перебрались в глыб дома, так как у них дом здоровый, а у нас почти что окна выходят к ним, и после 23:00 включают его, заснуть не реально, света нет что бы телеком перебить.. вам бы не мешало такая гулящая штука под окном?