!

Нічний тариф на електроенергію – новий спосіб заощадити

Чи не щороку в Україні ростуть тарифи на комунальні послуги, включно з електроенергією. Цінове зростання здебільшого зумовлене ринком, оскільки виручені кошти спрямовуються на реконструкцію та модернізацію застарілих мереж, підстанцій, обладнання тощо.

Через постійне зростання вартості електроенергії все більше людей замислюються над способами економії. Один із найпростіших способів заощаджувати – підключити багатотарифний облік, що вже десятиліттями успішно функціонує в країнах Євросоюзу.

Доведеться замінити лічильник

Згідно із законодавством України, планова перевірка лічильників електроенергії відбувається раз на 16 років. Якщо впродовж цього часу він не перестав правильно рахувати електроенергію, його пломбують заново. Якщо відхилення все ж були виявлені, то проводиться заміна. Заміна електролічильників може також проводитись у випадках, якщо були прийняті нові ГОСТи та нормативні акти, а застаріле обладнання їм не відповідає (наприклад, за класом точності).

Заміна застарілого лічильника має здійснюватися за кошти комунальної компанії, на балансі якої знаходиться житловий будинок чи квартира. Щоби не чекати, поки закінчиться 16-річний період, заміну можна провести й раніше, але за власні кошти.

Якщо в лічильника закінчився міжповірочний інтервал, він підлягає обов’язковій заміні.

Сучасні лічильники мають високий клас точності, тривалий термін служби та споживають менше електрики, ніж застарілі індукційні аналоги. Програмовані моделі зберігають детальну інформацію за тривалий період користування, що як і показники, може зчитуватися дистанційно. Ще одна перевага в тому, що нові лічильники можуть підключатися до (АСКОЕ) автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії.

Як працює подвійний тариф на електроенергію

Споживання електроенергії – нерівномірне протягом дня.Навантаження на електростанції в пікові години може в рази перевищувати середньодобове споживання, тоді як вночі воно падає в декілька разів. Щоби вирівнювати навантаження протягом доби, була створена диференціація на нічний та денний тарифи. Нічний тариф діє з 23:00 до 7:00 і він на 50–60 % дешевше стандартної вартості, що спонукає населення та деякі підприємства вмикати потужні електроприлади саме в цей «непопулярний» часовий проміжок, коли електростанції генерують електроенергію з надлишком.

У 2021 році були скасовані «пільгові» тарифи на електроенергію, проте нічний тариф діє й надалі. Для його підключення необхідно встановити спеціальний багатотарифний лічильник.

За умови активного користування електроприладами покупка й заміна нового приладу обліку окупається в середньому за рік, а далі йде виняткова економія. Перед підключення новий лічильник ппідлягає параметризації налаштуванню роботи двох чи тризонної тарифної сітки.

Який тариф обрати: двозонний чи тризонний?

Багатотарифний облік електроенергії поділяється на двотарифний та тритарифний, а точніше двозонний та тризонний.

Двозонний облік електроенергії

Це найпростіший вид тарифікації, що має лише 2 тарифні коефіцієнти:

 
«Нічний» коефіцієнт «Денний» коефіцієнт
Діє з 2300 до 700 Діє з 700 до 2300
Розрахунковий коефіцієнт 0,5 Коефіцієнт дорівнює 1,0
Знижка 50 % від стандартної вартості Стандартна вартість

Трьохзонний облік електроенергії

«Піковий» період
 

Діє з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 (в години максимального навантаження на енергосистему)

Діє коефіцієнт 1,5
Ціна вище на 50 %
«Напівпіковий» період
 

Діє із 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00

Коефіцієнт дорівнює 1,0
Стандартна вартість
«Нічний» період
 
 
 

З 23:00 до 07:00 (в години найменшого навантаження)

Коефіцієнт дорівнює 0,4
Діє знижка 60 %

За даними Київенерго, багатотарифний облік найвигідніший для користувачів, що споживають у середньому понад 500кВт⋅год щомісяця.

Покроковий алгоритм планового переходу на нічний тариф *

Варіант 1 Варіант 2
КРОК 1. Візит у РЕМ
  • Взяти паспорт, ідентифікаційний код, договір про користування електроенергією;
  • Подати заяву про перехід на багатотарифний облік;
  • Оплатити послугу встановлення багатотарифного лічильника;
  • Отримати список дозволених моделей.
КРОК 2. Купівля
  • Зайти на сайт виробника;
  • Знайти список офіційних постачальників;
  • Купити комерційний лічильникв одному з магазинів зі списку офіційних постачальників.
КРОК 3. Вхідний контроль приладу обліку в РЕМ (безкоштовно, термін до 2 тижнів)
  • Отримати Акт вхідного контролю
КРОК 4. Параметризація КРОК 4. Заміна
У РЕМ (після подачі заяви та оплати послуги в установленому порядку) В організації, куди направить РЕМ

Розпломбування старого лічильника (здійснюється інспектором РЕМ);
Отримати Акт про зняття пломб.

КРОК 5. Заміна Встановлення Прилад обліку можу бути відсутній протягом певного періоду з моменту зняття й до встановлення. Протягом цього часу вартість буде нараховуватися за середньою місячною нормою споживання
  • Розпломбування старого лічильника (здійснюється інспектором РЕМ);
  • Отримати Акт про зняття пломб.
  • Опломбування нового лічильника (здійснюється інспектором РЕМ)
  • Отримати Акт збереження пломб і самого лічильника;
  • Очікувати квитанцію для розрахунку за новим тарифом.

Час,
що ви заощадили
звернувшись до «АксіомПлюс»

Встановлення Прилад обліку можу бути відсутній протягом певного періоду з моменту зняття й до встановлення.
  • Опломбування нового лічильника (здійснюється інспектором РЕМ)
  • Отримати Акт збереження пломб і самого лічильника;
  • Очікувати квитанцію для розрахунку за новим тарифом.

*- Порядок може дещо відрізнятися залежно від особливостей роботи місцевого РЕМ.

«Нічне життя» побутової техніки

Деякі побутові електроприлади мають спеціальну функцію «відкладений старт», що дозволяє запрограмувати автоматичне ввімкнення через певну кількість годин. У такий спосіб можна налаштувати запуск пральної, посудомийної машини, мультиварки чи іншої техніки на нічний час, коли електроенергія буде коштувати дешевше.

Нові моделі побутової техніки можуть обладнуватись вбудованим таймером, що фактично виконує функцію«відкладеного старту». Якщо їх вмикати лише вночі, можна заощадити до 25 % вартості електроенергії.

Якщо у квартирі є бойлер його теж можна перевести на частково нічний режим – вмикати нагрів після 23:00. За ніч вода нагріється й під ранок нею можна користуватись.

Роздільний облік можна також застосовувати для теплої підлоги, освітлення прилеглої території, нічного поливу тощо. У такий спосіб ви не лише будете заощаджувати, але і зменшите навантаження на електромережу.

Нічний тариф діє не лише для побутових споживачів, а і для підприємств. Наприклад, він може бути дуже вигідний для нічних та цілодобових закладів.

Попри очевидні переваги, диференційований облік поки не дуже популярний серед українців, хоча з кожним роком його підключають усе більше й більше людей. Це хороший та зручний спосіб заощадити сімейний бюджет, оскільки вам потрібно лише раз витратити трохи часу й коштів на підключення, а далі не потрібно нічого роботи. Чим дорожче електроенергія, тим більше ви зможете заощаджувати, а її вартість і так постійно зростає, тому не гайте час.

Актуальні ціни на багатотарифні лічильники можете переглянути тут.

Милослав
23.08.2019

У нас недавно РЭС счетчики менял, так я воспользовавшись моментом, решил поставить многотарифный (как раз перед этим узнал, что так можно). Ставил полностью за свои деньги, оплатил параметризацию, установку и т.д., но пока не жалею. Счетчик начал меньше считать. Жена ставит теперь автоматическую стирку ночью, электрокотел теперь не выключаем на ночь. На оформление и установку ушло меньше месяца, так что рекомендую, кто еще не перешел. Правда, придется немного покомпосировать мозги электрикам.

Виктор
04.12.2017

Какой сейчас тариф для ночного времени? хочу заряжать автомобиль

Денис
12.01.2018

А посмотреть на таблицу выше слабо?

50% в ночное время.

Diesel
09.01.2019

Купите нормальный, минимум, трехлитровый авто чтобы не ездить потом 40 км/ч.

(часть текста удалена или отредактирована согласно правилам размещения отзывов на сайте)

Axiom Plus
28.02.2019

Виктор, тогда обратите внимание и на зарядные станции для электромобилей

Александр
01.12.2020

Двух зонные счётчики, когда ставят нам всю правду не говорят про тарифы. Обычный счётчик считает днём 100 кВт --0,90 грн свыше 100 кВт --1,68 грн. А двух зонный тарифе за 70 кВт- 0,90 а с выше 70 кВт уже платите 1,68 грн днём, а ночной тариф 30 кВт по 0,45 грн а свыше 30 кВт 0,84 грн. И получается что за двух зонный по тарифу мы платим больше , чем по обычному счётчику. Просто нам этого не говорят.

Андрей
03.06.2020

А если я расходую в среднем 70 кВт*ч в месяц, даже зимой. Из них на ночное время припадает максимум 5 кВт*ч. Отопление централизованное, стены утепленные, обогревателями не пользуюсь. Ночью только смотрю телик, и то максимум до двенадцати ночи. Какой смысл ставить новый счетчик? Получается, что в месяц я буду экономить 0,9 грн х 5 кВт*ч =4.50 грн. Получается, двухтарифный счетчик будет окупаться: 1200 грн/4.50грн = 222 мес. /12 мес = 18 лет. Так, а где экономия и зачем мне покупать счетчик, если РЭС заменит его бесплатно?

Диана
29.07.2020

Что-то Вы очень мало потребляете. Как умудряетесь? А бойлер у Вас есть? А кондиционер? А мультиварка? А волосы феном сушите?)) У меня меньше 200 кВт за месяц еще не набегало. Вам, похоже, действительно нет смысла покупать счетчик и подключаться к ночному тарифу. Но мой Вам совет – если РЭС будут предлагать бесплатную замену, соглашайтесь, мало ли какая техника появится позже?

Екатерина
30.01.2022

Двух тарифный счётчик для той категори граждан, у которых жоектрорьогрев и другие електрические приборы. И расход 600-700 кв в месяц. Смотрите телевизор ночью спокойной)))

Марк
16.10.2022

70 КВт*ч за месяц? Как такое вообще возможно? Когда был студентом на съёмной квартире из потребителей были только ноут, холодильник и бойлер. Всё! Только 3 потребителя!!! И то у меня набегало 90-110. Походу у вас централизованная горячая вода либо вы без бойлера или холодильника

Александр
10.09.2021

Вы до последнего момента не узнаете купив счётчик с установкой....что секономить не получиться...так как вам поставят вводный автомат на 16 ампер.В моем случае при том что до этого стоял на 25.....и остался у других пользователей моего дома... Получается я заплатил 3000 грн в надежде экономить ночью...при том что квартира отапливаеться электричеством...Весь дом негазифицирован.Получаетьсбанальный обман...Хотите увеличить мощность купите её..за каждый киловатт 1300 грн... Парадокс да!!!Пользовался 25 .купил счётчик урезали до 16.а все остальные в доме пользуются 25..Прекрассна....так держать... обман...и хамство за ваши же деньги

Переваги:
Преимущества никакого
Недоліки:
Умалчивание компанией условий монтажа и эксплуатации счётчика...банальный обман по сути
лия
16.09.2021

не знаю как у вас у нас пришли и поменяли и без установки счетчика

V.Semenov
04.07.2023

16А автоматы класса С срабатывают при 5-кратной перегрузке. Все кошерно

Марийка
05.10.2020

А при переходе на зимнее время ночной тариф когда действует? Тоже с 23 до 7 или с 24 до 8

Иван
01.05.2021

Насколько я помню, переход на летнее время осуществляется в 2 часа ночи - на 3 часа, и наоборот: возврат осенью в 3 часа ночи - на 2 часа.

Этот период перекрывает ночной тариф, следовательно, льготный час, "украденный" весной, компенсируется осенью.

Алина Васильевна
16.03.2019

Доказываю своему крестному, что ему давно пора поставить многотарифный счетчик и пользоваться ночным тарифом. Все предпосылки на лицо! И теплый пол в доме практически во всех комнатах, и бойлер, ну стиралку и посудомойку тоже вечером запускают, можно и позже, после 11, а утром все достать развесить расставить. Не хочет волокиты з документацией(( Ну вот поднимут еще тарифы, может, уже соберется.

Марина
10.12.2020

40 км на электрооавтомибиле это зимой ,а летом 75,Что вполне хватает на день,к тому же ,если заканчивается заряд ,расход бензина на этом же авто ,1,5 литра

чп
19.12.2021

а где такой электромобиль который проесжает 40 км у мены зимой 250-300 км