!

Сучасні та практичні 124 ідеї освітлення та головний закон світлодизайну

Декоруючи приміщення, зазвичай пильну увагу приділяють кольорам і текстурам оздоблення, меблів, текстилю. Але справжній секретний інгредієнт, з допомогою якого можна перетворити інтер’єр практично безмежно – освітлення.

Адже воно вже далеко не про лампочки, що включаються з настанням сутінків. Це дієвий спосіб облаштувати приміщення відповідно до функціональних особливостей та ваших естетичних побажань. А ще з ефектними дизайнерськими трендами. Причому викликано це насамперед бурхливим розвитком технологій, що надає безліч переваг для нас, користувачів.

Світло стає економічним, функціональним, максимально корисним. Приручити його та змусити перетворювати простір, у якому живете чи працюєте – завдання, що під силу кожному.

Я зібрала для вас найефективніші способи перетворити простір із допомогою підсвітки та систематизувала в серії матеріалів. Тим самим, сподіваюся, допоможу сформувати візуальний досвід і кругозір.

Є таке поняття – світлодизайн

Це мистецтво «підпорядкувати» світло та керувати ним. Й освоїти його основи вкрай корисно всім, хто хоче облаштувати максимально комфортні умови для роботи та життя. Сьогодні стало легко самостійно придумати та запровадити ті варіанти освітлення, які перетворять простір, приховають недоліки планування, підкреслять індивідуальність господаря будинку і зроблять побут красивим та зручним.

Безумовно, краще втілювати ці ідеї на етапі «після будівельників» та перед оздоблювальними роботами.

Але в тому то й унікальність сучасних технологій, що можна з допомогою модернізації наявної системи освітлення без капітального ремонту трансформувати приміщення – у будь-який момент. Як?

Наприклад, з допомогою трекових систем. Ось вони якраз в епіцентрі трендів світлодизайну. Головні переваги – простота монтажу, мобільність і варіативність. Шинопровід кріпиться на стелі, за бажанням та необхідністю можна повісити будь-яку кількість плафонів. І в плані дизайну можна погратися.

1. Витончено виглядають на білому тлі не тільки трекові в білому кольорі,, але і практично будь-які світильники на стелю. Тим паче є з чого вибрати

2. Контрастно та строго - чорні

3. Варіант для експериментаторів – застосувати білі та чорні одночасно.

4. Чи навіть міксувати форми, встановивши на одній штанзі трекові світильники різних моделей..

5. Магнітно-шинна система. По суті як трекові, але новішої розробки. Де кожна точка освітлення кріпиться на шину з допомогою магнітної конструкції. Відмінне рішення, наприклад, якщо хочете залишити наявну бетонну стелю.

6. Розширите базове освітлення можна взагалі без залучення електрика, а всього-на-всього з допомогою масивного високого торшеру, можна ще й із кількома плафонами.

Змінюються, а іноді повертаються тренди та стильові уподобання. Тому в світлодизайні сусідять вінтаж, промисловий дизайн, арт-деко, модерн, лофт, класика. Іноді досить химерно.

7. Стилізація під старі вуличні плафони «заграє» в приміщенні стилю лофт.

Загальна і, мабуть, головна тенденція – не обмежуватися одним джерелом світла (наприклад, люстрою, якою б яскравою вона не була), а комбінувати елементи загального, функціонального та декоративного освітлення.

Загальне – відповідає за основну частку світла у квартирі. Найчастіше це вбудовані або підвісні світильники. Тут головне підібрати достатню кількість, для цього варто зробити хоча б мінімальний світлорозрахунок з урахуванням того, буде це спрямоване чи розсіяне заливаюче світло (для спрямованого потрібен більш чіткий підбір).

Функціональне, воно ж робоче, допомагає виконувати певні дії: підсвітка робочої зони на кухні або приліжкове бра для читання в спальні (більше ідей про світло в спальні читайте в статті про освітлення кімнат).

Завдання декоративного – створювати певну атмосферу й естетику. Це імовірніше арт-об’єкти, акценти, чарівність яких відчувається у вечірній час за відсутності верхнього світла.

Ідеально, коли втілений певний «сценарій» світла – продумана сукупність основного та акцентного освітлення. Дизайнери застосовують також поняття ярусів штучного освітлення (плануйте підсвітку так, щоби максимально задіяти всі яруси):

  • верхнього (стельове та підвісне освітлення, закарнизна підсвітка),
  • першого середнього (підлогові торшери, настінні бра),
  • другого середнього (настільні джерела світла);
  • нижнього (підсвітка плінтуса та підлоги).

А теперь про найпомітніші тенденції світлодизайну

8. Практичний, універсальний і стрімко набираючий популярність варіант - «розумні LED світильники» з пультом дистанційного керування.. Адже це чудова можливість – самостійно регулювати інтенсивність та відтінок освітлення. У вітальні передбачається урочисте велелюдне гуляння? Робимо яскравіше. Романтичний вечір, або просто втомилися? Увімкніть на мінімум та виберіть обволікаючий теплий тон.

Ультрастильний прийом – алюзія на лампи Едісона. «Вінтажні» лампи (вони ж філаментні) найбільш органічно виглядають в інтер’єрах ретро, лофт або з нотами промислового стилю, де легко додадуть нотку м’якості та теплоти.

9. Для більшого ефекту встановіть їх в оригінальний корпус із дерева або металу.

10. Або навмисно залиште кілька недбало звисаючих на проводах.

11. Популярний «павукоподібний» спосіб підвісу.

На особливу увагу заслуговує світлодіодна стрічка. Насамперед тому, що дає практично безмежні можливості, якщо встановлювати її з допомогою алюмінієвих профілів із прозорими екранами (для яскравого світла) або матовими екранами (для розсіяного м’якого світла).

12. Її зазвичай застосовують для декоративного світла, підсвітки багаторівневої стелі або ніш.

13. Цікавий візуально та виправданий із погляду практичності варіант поєднання кількох різних видів освітлення.

14. За використання підлогового LED профілю та розсіювача можна підсвіткою декорувати підлогу.

15. Максимально креативно виглядають такі стіни.

16. Підсвічений плінтус - це не лише красиво, але і зручно, якщо, пересуваючись у вночі по дому, не хочеться вмикати верхнє світло.

17. Вузькі і як завгодно довгі, стрічки ідеальні для монтажу в проміжках між модними зараз дерев’яними рейками на стінах і стелях.

Практична порада: якщо у Вас кольорова або RGB стрічка, за бажанням можна створювати світлові сценарії та керувати зміною відтінків світла з допомогою контролера.

Але це лише початок створення ідеального світлодизайну

Безумовно, показати за один прийом можливості сучасної світлотехніки важко. Швидкість розвитку технологій настільки стрімка, а варіативність настільки безмежна, що залишається одне. Вловити саму суть сучасних ідей світлодизайну та втілити його головні принципи:

  • планування раніше, ніж ремонт, а електрична розводка – до стартової обробки приміщення;
  • відмова від застосування єдиного джерела світла на користь комбінування кількох;
  • увага на акцентну та декоративну підсвітку не менша, ніж на основне світло;
  • сміливість у виборі стилів, матеріалів, кольорів;
  • використання сучасних динамічних рішень.

Дивіться також більш деталізовані та поглиблені поради для

А також практичні приклади світлодизайну

Усього 124 (!) ідеї – якщо око зачепиться хоча б за дві-три з них, вважаю, місія щодо натхнення виконана.

Звертаємо вашу увагу на те, що фотоматеріали взяті з відкритих джерел. Наш сайт не претендує на авторство фото. Якщо ви володієте правами на опубліковані в статті зображення й хочете, що б їх не було на цій сторінці, або ж хочете вказати авторство – будь ласка, зв’яжіться з нами.

На жаль, ніхто ще не залишив відгук про цей товар. Будьте першим!