!

Енергоефективність побутової техніки: від D до A+++

Щоразу здригаючись від суми в платіжці за електроенергію, хочеться відмовитися від досягнень прогресу, повернути в ужиток гасову лампу та дров'яну піч. Але лише на мить.

Факт: без електроприладів як без рук. Від холодильника до пилососа - перелік «помічників» довгий. І всі вони щодня споживають електрику. Посадити їх на низькокалорійну (тобто низько-кіловатну) дієту складно. Набагато краще спочатку вибирати економічні моделі. А як їх дізнатися, розповімо у цьому матеріалі./p>

Курс на ефективне споживання ресурсів

Враховуючи темпи зростання цін на ресурси, час враховувати не тільки бренд, технічні можливості та дизайн нової електроплити. Але й надано рівень енергоефективності.

Енергоефективність - це показник того, наскільки раціонально використовується енергоресурс. Чим менше витрачається на досягнення певного результату, тим вище цей показник.

Важливо розуміти, що порівнювати між собою клас енергоспоживання пральних машин з холодильником або телевізором не можна. Для різних груп обладнання шкала розраховується за різними критеріями (наприклад, для пральних машин беруть витрати електроенергії на прання 1 кг білизни, а для телевізорів співвідношення споживаної потужності до розмірів екрану).

Але ось позначення, на щастя, однакові. Це букви латинського алфавіту від A (на зеленому фоні) до G (на темно-червоному): що ближче буква до початку алфавіту, то ефективніше енергоспоживання.

Зручна єдина шкала

Стандартизоване маркування побутової техніки при розподілі на класи енергоспоживання встановлено Директивою 92/75/ЄЕС від 22 вересня 1992 року (свіжі дані: Regulation (EU) 2017/1369 of the European Parliament and of the Council of 4 July 2017 setting a framework for energy labelling and repealing Directive 2010/30/EU (Text with EEA relevance)).

Ми, звичайно, можемо дізнатися про споживання в абсолютній величині. Допустимо, 0,8 кВт/год для пральної машини або 1,5 кВт/год для електрочайника. Як зрозуміти – багато це чи мало?

Можна зіставити ці показники з іншими серіями бренду. Або навіть провести порівняльний аналіз серед аналогічних товарів інших виробників.

Але набагато зручніше та інформативніше користуватися спеціальною шкалою. Відповідно до неї кожному електроприладу присвоюється певний клас енергоефективності:

  • «А+++» - найвищий із можливих на 2018 рік;
  • «А++» - понад висока ефективність;
  • «А+» - більш ніж високі показники ефективності;
  • «А» - високоефективне енергоспоживання;
  • «В» - витрата електроенергії середня;
  • «З» - низьке енергозбереження;
  • «D» - споживана потужність витрачається неефективно.

Причому спочатку застосовувалися виключно літери від А до G. Згодом, у міру зростання технічного прогресу та мінімізації енергоспоживання додалися позначення «і ще більше» - до А+++.

Занадто неефективні E, F і G ліквідовані для більшості категорій великих електроприладів через непотрібність.

Як правило, технологічно = економічно

Клас енергоефективності говорить не тільки про «апетит» побутових приладів, а й загальному рівні технологічності. Новаторські технології та передова конструкція працюють на зростання ККД прямим чином.

Якщо говорити, наприклад, про кухню, найекономніші плити - індукційні. По-перше, у них немає втрат на нагрівання приміщення, якими грішать газові та класичні електроплити. Гріється виключно каструля. По-друге, потужність подається миттєво і рівно стільки, скільки потрібно.

Великий вплив на оптимізацію витрати ресурсів має інверторна технологія з плавно регульованою потужністю.

З її застосуванням споживання електроенергії побутовими приладами однозначно вигідне:

  • холодильники та морозильні камери як мінімум А-рівня, в основному ще й з парочкою «плюсів». На підвищену ефективність у таких серіях працює ще й продумана система датчиків та герметично організована зональність секторів для зберігання продуктів; 
  • енергозберігаючі пральні машини як мінімум А+ та А++. Якщо в моделі ще й вбудовані ваги - то й максимальне А+++: вона автоматично визначає необхідні параметри роботи та виконує свої завдання за мінімально необхідних витрат ресурсів;
  • кондиціонери - інверторні нижче позначки А не знайдете, а ось для застарілих «оn-off» за фактом позначка «В» за щастя.

Де знайти заповітну літеру?

По-перше, на інформаційній наклейці Energy Label.

Вона клеїться на кожну одиницю великої техніки і показує інформацію про енергоекономічність: клас, витрата кВтг/рік, рівень шуму та деякі специфічні параметри в залежності від типу (для холодильника, наприклад, корисний обсяг холодильного та морозильного відділень, а для пральної машини рівень шуму при прання та віджиму в дБ та річне споживання води).

Зразки наклейок затверджує Європейське об'єднання виробників побутової техніки (CECED).

По-друге, маркування вказується на характеристики товарів у каталогах онлайн-магазинів. Насамперед, для зручності покупців.

Так, у нашому інтернет магазині на кожному кондиціонері є наклейка (її офіційна назва, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року «Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування кондиціонерів повітря» - «енергетична етикетка»).

Етикетка зручна тим, що з першого погляду дозволяє зорієнтуватися, наскільки економічною є кожна модель. На ній значно позначено сам клас, а також наведено цифри сезонних коефіцієнтів ефективності для режимів охолодження та обігріву, вказано річний обсяг енергоспоживання та рівень шуму для обох блоків.

Таким чином, основна інформація одразу на увазі. Хочете глибше розібратися у питанні? Ми підготували матеріал про те, як вибрати кондиціонер за показником енергоефективності EER та COP.

Чи окупається різниця?

З метою раціонального споживання логічно орієнтуватися на А-клас. Але чи раціонально переплачувати за додаткові "плюсики"? Гнатись за А++ чи А+++? Давайте подивимося.

Між сусідніми сходинками оціночної шкали різниця в енергозбереженні (в рамках одного функціонального типу) становить близько 5-10%.

Що це дає на практиці?

Наприклад, для холодильника маркування А++ та моделлю з одним плюсом різниця в абсолютному вираженні складе близько 30 кВт/рік. Начебто несуттєво, але враховуємо, що якісна покупка прослужить щонайменше 10, а то й 15 років. За півтора десятка років різниця в ціні відіб'ється неодноразово за рахунок економії електроенергії (на жаль, тарифи за цей період, напевно, підростуть). Плюс Ви вже на старті отримуєте модель вище рівнем з великою кількістю додаткових функцій і наворотів.

Тим помітніша вигода, якщо перестрибнути через сходинку або дві (між В і А+, наприклад). Економія становитиме до 30%, що дуже суттєво.

Як показує практика і підказує здоровий глузд, оптимальне співвідношення ціни техніки та її економічності знаходиться на стику А+ та А++.

Майже весь перелік сучасних домашніх приладів від провідних виробників та брендів «середньої руки» представлений у сегменті А та вище. Для яких позицій найвищий показник економічності найважливіший? Логічно, що для тих, які працюють частіше та споживають більше.

Так, один із найненажерливіших - холодильник. Забезпечуючи свіжість продуктів, працює нон-стоп 24/7. Бажано і про ефективність посудомийної машини подумати – на 1-2 циклах на день легко заощадити 50-60 кВт/міс. Інверторні кондиціонери теж активно бережуть бюджет, вони мінімум на 35-40% економічніші, ніж on-off. Почніть із них, поступово змінюючи всю домашню електротехніку на прогресивну.

Енергоефективний будинок – це просто

Купуючи нову техніку в будинок, інвестуйте в економію, що вміє. Адже заощадив - отже, заробив. В цьому Вам допоможуть моделі з високою енергоефективністю.

Для кожного типу обладнання характерна своя специфіка, але Ви не помилитеся, орієнтуйтеся на А-клас і вище. За обмеженого бюджету немає гострої необхідності гнатися за максимально можливими трьома плюсами. А+, А++ цілком достатньо.

При цьому не забувайте раціонально використовувати старі електроприлади, поки вони ще функціонують у Вашому будинку.

Руслан
09.08.2020

А В... Так непонятно сколько потребляет! Эффективность, бла, бла, бла. Почему я плачу за киловаты, а не за класс энергоэфективности?

Алена
13.12.2018

Ну я бы сказала, что приличные марки сейчас и сами стараются выпускать энергоэффективную технику. Это и законодательные требования, и конкурентное преимущество. Покупатели, конечно, еще не все прошаренные в этой теме, но кого-то необходимость экономии заставит разобраться (коммунальные платежи дело уже совсем нешуточное!), кого-то увлеченность популярной экологичной темой. Те же стиралки – попробуй еще найди автомат с ниже классом, чем А. Так что процесс эволюционный и неизбежный, и хорошо. Кстати, сама чисто интуитивно ориентируюсь на А+, спасибо, что объяснили, почему это правильно:))

user
08.06.2021

столкнулся с ситуацией, купил ПММ, в описании на сайте - класс указан А+

на наклейке, которая была с техникой указан класс Е!!!

я обратился к официалам Bosch, сказали что это этикетка Евросоюза, а там класс Е соответствует классу А+ в Украине.

Правда или развод?

Zina
29.05.2023

У меня такая же история случилась с посудомоечной машинкой Bosh. На сайте А+, а на самой машинке - Е.

Игорь
21.07.2019
Славик
30.03.2020

У меня дома почти вся техника А+, включая стиральную машину и холодильник. После того, как сломался старый советский холодильник, решил что пришло его время и выбросил. Новый стал жрать в 5 раз меньше электроэнергии, так что это не только комфорт, но и реальная экономия.

Ирина
10.07.2019
Татьяна
24.07.2020

Я правильно понимаю, что если брать кондиционер не для отопления, а только для охлаждения летом на даче, то нет особого смысла покупать с кучей плюсов после А? Оно себя не окупит?

Максим
18.08.2020

Большинство «средненьких» кондиционеров стоимостью от 7500 грн уже идут с классом «А», и они уже энергоэффективные. Для сравнения, стоимость самого дешевого «А++» начинается от 15 000 грн, что вдвое дороже. Учитывая минимальные расходы электричества кондиционером на дачи, окупаться он будет очень и очень долго. Скорее всего не окупится никогда, потому смысла переплачивать нет.

Но, с другой стороны, если выбирать между двумя моделями - «А» и «А+» за одну цену, лучше выбрать второй вариант. По факту, Вы заплатите те же самые деньги, но сможете экономить до 10% больше электричества. В данном случае не стоит гнаться за «плюсиками», а лучше делать выбор исходя из трезвого рационализма.