!

Дистанційне керування електротехнікою в будинку

Нова побутова техніка багато в чому відрізняється від тієї, що випускалася 5–10 років тому. Деякі пристрої комплектуються WiFi-модулями для синхронізації зі смартфоном, щоби можна було віддалено керувати налаштуваннями. Достатньо встановити додаток і підключитися до домашньої бездротової мережі.

Але майже у всіх із нас вдома є стара електротехніка без просунутих функцій. Міняти її на нову тільки заради можливості вмикати на відстані – недоцільно, а іноді дуже дорого. Набагато простіше й дешевше встановити комплект дистанційного керування - з ним, можливо, й не вийде керувати всіма налаштуваннями, зате точно можна віддалено вмикати й вимикати живлення.

Одна справа коли «совкова» квартира з однією люстрою, але зовсім інша, коли сучасний ремонт із безліччю світлодіодних світильників, де все підключено проводами ще на етапі ремонту. Щоби підключити ще один світильник уже після ремонту, доводиться шукати обхідні шляхи. Це вимушене рішення, яке не замінює дротове підключення, що часто вказують і самі виробники.

Таких пристроїв досить багато, вони відрізняються між собою характеристиками та форматом передачі даних. Виробники часто використовують прикметник «універсальний», що не завжди відповідає дійсності. Перед покупкою такого обладнання не зайвим буде розібратися, що саме вам потрібно.

Які варіанти дистанційного керування взагалі можливі

З огляду на принцип дії та конструкцію, будь-яке дистанційне реле - це насамперед блок керування живленням із приймачем сигналу. Він може бути встановлений в електрощиток або в установчу коробку або просто на стіну.

Передача та прийом сигналу здійснюється через пульт дистанційного керування, смартфон або комп’ютер, залежно від типу покриття (WiFi, GSM чи радіохвилі). Принцип роботи простий: приймач отримує сигнал, активує розчеплювач, після чого відповідний канал живлення вмикається або вимикається.

Де це можна використовувати? Варіантів безліч і все залежить від фантазії. Найпоширеніший випадок – дистанційне керування освітленням.

Це не єдиний можливий варіант, але щоб уникнути прокладання додаткової проводки, встановлення ще одного вимикача, повторного виштукатурювання стін та поклейки шпалер, краще купити імпульсне реле за $15 та підключити до нього кілька вимикачів без фіксації клавіш (за ціною, як звичайні).

Це досить поширений приклад: коли для освітлення в спальні один вимикач встановлюється на вході, а ще один біля ліжка. Докладніше ми про це писали в статті про керування освітленням із декількох місць.

Може бути варіант освітлення, розділеного на групи. Тоді краще зробити схему, щоби кожною групою (вентиляцією, опаленням тощо) можна було керувати окремо, у такому випадку знадобиться вже багатоканальне радіореле.

Це справжній порятунок, якщо обмежений бюджет. Щоби підключити електроспоживачі в будинку або квартирі, не потрібно навіть витрачатися на ремонт.

Достатньо відкрити щиток, і прямо в ньому виходи електропроводки підключити через радіокерований блок із приймачем.

Така схема не тільки дешевша, але й надійніша, ніж керування побутовою технікою з уже вбудованою функцією WiFi. У неї багато переваг, вартих нашої уваги, тому розглянемо їх докладніше.

Чим окреме реле краще вбудованої функції WiFi

Одна з головних переваг у тому, що схему можна спроектувати під власні потреби: розрахувати кількість каналів, дальність дії сигналу, вибрати корпусне виконання. У підсумку проект вийде саме таким, яким ви його хотіли бачити спочатку, без підводних каменів.

Якщо взяти техніку з WiFi, імовірно, доведеться миритися з масою недоліків: залежністю від стабільного покриття, періодичним «відпаданням» сигналу, непрацездатними кривими додатками тощо.

Ще одна перевага – сумісність із будь-яким електроспоживачем, незалежно від виробника. Головне, щоби сумарне навантаження відповідало заявленій комутованій потужності. А ось із вбудованими функціями так не вийде. У кожного виробника власний інтерфейс програмування додатка (API). Іноді він закритий і підтримується єдиним додатком. Доведеться завантажувати окремий додаток для кожного пристрою, що не завжди зручно.

Натомість можна все підключити через єдиний пристрій та керувати з одного пульта або через єдиний додаток, наприклад, iNELS Home Control (iHC) від компанії Elko-EP або WallSwitch від українського бренду Ajax.

Єдиний блок керування на весь будинок краще заховати прямо в щитку. Оскільки саме там з’єднуються розеткові групи, потужні електроприлади та лінії освітлення – простота підключення забезпечена. До того ж це не зіпсує інтер’єр.

Але є й один нюанс: у багатьох багатоповерхових будинках ще залишилися металеві радянські шафи, встановлені на поверхах. Проблема в тому, що метал блокує WiFi та радіосигнал.

Щоби не виникало проблем із радіоперешкодами, краще замінити або встановити окремий пластиковий модульний щиток, можна навіть перенести його у квартиру. Це набагато дешевше, ніж міняти всю шафу.

Розраховуйте кількість модулів, щоби вистачило також на захисну автоматику. Обов’язково має бути встановлений окремий автоматичний вимикач та бажано реле напруги, тому що електроніка чутлива до параметрів струму. Але насамперед потрібно визначити формат передачі даних.

Які характеристики важливі для ефективного радіокерування

Головна перевага радіосигналу в тому, що кожен виробник використовує власну частоту, тому стабільність сигналу зберігається незалежно від концентрації бездротової техніки на квадратний метр. Це актуально для багатоквартирних будинків, де в кожній квартирі можна «зловити» до трьох десятків сигналів від сусідських роутерів, з яких майже всі працюють на одній частоті – 2,4ГГц.

Ще одна перевага в тому, що вся встановлена техніка не буде залежати від віддалених серверів та покриття зв’язку (іноді трапляються перебої в роботі базових станцій). З радіокеруванням менше шансів втратити контроль над електроприладами.

Дальність дії радіосигналу обмежена, на відміну від GSM. Проте для дистанційного керування опаленням чи освітленням не потрібна велика відстань. Такі пристрої здебільшого підтримують радіус 30–200м, що вдосталь, як для квартири, так і приватного будинку. Фактично єдиний істотний недолік тільки в тому, що пізніше доведеться змінювати батарейки в кожному пульті.

Багато відомих виробників, як Feron, Elko-Ep або ETI пропонують великий асортимент пристроїв, серед них, як універсальні, так і вузькоспеціалізовані – заточені під конкретну мету. Найпростіші та найдешевші призначені для освітлення, тому з них і почнемо.

Дистанційне керування освітленням у будинку

Спеціально для цього Feron випустив дешеві дистанційні вимикачі. Один пристрій підтримує від 2 до 4 каналів. Можна підібрати модель для будь-якої схеми освітлення. Для звичайної люстри вистачить одного чи двох каналів, щоб, наприклад, кожна кнопка керувала половиною лампочок.

Або ще один варіант, коли на групу «A» підключається основне світло, а на «B» – додаткове освітлення. У підсумку можна більш-менш плавно регулювати освітлення з будь-якої точки в кімнаті. Це ще не «розумний дім», але дешево та технологічно.

Це завдання можна вирішити ще простіше, якщо замість звичайного взяти смарт-світильник з пультом. З мінусів – ціна, з плюсів – немає потреби встановлювати та підключати додаткове обладнання, і до того ж багато світильників підтримують димірування (можуть змінювати яскравість). Або максимально бюджетний варіант (не найкращий) – просто пошукати в каталозі LED лампочку з пультом дистанційного керування.

У таких спеціалізованих пристроїв два основних недоліки:

  1. Комутація навантаження до 1000Вт, але для побутового використання має бути достатньо;
  2. Дальність дії до 30м, але сигнал може ослабнути через природні перешкоди, як стіни або двері.

Головна перевага в низькій вартості та компактності. Ціна всього $10–15, це найдешевший варіант дистанційного керування освітленням.

Пам’ятайте, що електроніці теж не можна довіряти на 100 %. Банально можуть сісти батарейки в пульті. Для такого випадку було б розумно передбачити аварійний варіант. Feron, наприклад, підтримує функцію вмикання/вимикання без пульта. У разі підключення через релейний блок, можна паралельно користуватися основним (кнопковим) вимикачем. Обидві схеми працюють паралельно (хоча, фактично це одна схема).

На пульті ще є кнопка «Sleep», вона потрібна для вимикання із затримкою (приблизно 10 секунд). Зручно, щоби натиснути, покласти пульт на комод і лягти в ліжко – (читати: встигнути =)).

Як бачите, тут використовується проста схема підключення. Не потрібно нічого переробляти у квартирі, достатньо підключити блок-приймач та заховати в натяжній стелі біля люстри або світильника. У випадку дистанційного керування LED-стрічкою його можна розмістити поряд із блоком живлення.

Віддалено вмикати та вимикати світло – це звісно добре, але іноді виникає необхідність «апгрейдити» потужніші споживачі.

Дистанційне керування електроопаленням

Раніше я вже писав про те, що опалення кондиціонером у квартирі найвигідніше. Керування й так здійснюється з пульта, тому питання можна вважати вирішеним, але ми розглянемо варіант класичного опалення котлом, що частіше можна спостерігати в приватному будинку. Спостерігали коли-небудь, щоби хтось вмикав котел «дистанційкою»?

А так можна – керувати опаленням, не встаючи з дивану.

Це завдання також можна вирішити. Проте під час вибору реле тепер потрібно дивитися не на кількість каналів (здебільшого вистачає одного), а на потужність навантаження.

Це завдання також можна вирішити. Проте під час вибору реле тепер потрібно дивитися не на кількість каналів (здебільшого вистачає одного), а на потужність навантаження.

Якщо вона буде меншою, ніж у споживача, термін служби електронної плати різко скоротиться через перегрів.

З цим завданням нам допоможе чеський виробник Elko-Ep, серед його асортименту можна знайти хороші одноканальні комутуючі виконавці (компанія називає їх саме так).

Вони ідеально підходять для електроопалення, тому що розраховані на навантаження до 3500Вт. У 99 % випадків побутове електроопалення вписується в цей поріг. Для потужнішого навантаження знадобиться контактор

Принцип їхньої дії максимально простий – «On/Off», тому рівень температури дистанційно контролювати не вийде, для цього вже давно придумали терморегулятори. Але можна обійтись і без цього, позаяк ви самі будете відчувати коли вмикати опалення, а коли – вимикати.

Багатьох користувачів відштовхує той факт, що доведеться «колупатися» в щитку, під’єднувати дроти тощо. Проте, є рішення і для ледачих. Навіть вітчизняні фірми, такі як HS Electro, уже випускають дешеві та прості в користуванні радіореле в розетку. Вони ідеально підходять для панельних або класичних електрообігрівачів потужністю до 1000Вт.

Схожу систему можна використовувати також для віконних ролетів або в’їзних воріт, схема однакова. Проте є свої нюанси та критерії вибору, оскільки сигнал буде передаватися на вулиці, а не в приміщенні.

Як реалізувати дистанційне керування воротами

У цьому випадку необхідно вибрати реле, яке за радіосигналом буде відчиняти в’їзні ворота. Вибирати слід за трьома основними критеріями:

  1. Максимальне навантаження. Зазвичай потужність приводів для воріт не перевищує 700Вт, що підтримує велика частина пристроїв. Проте, з правил бувають винятки. Якщо ворота занадто важкі, для них може знадобитися потужний електропривід. Ваш пристрій має витримувати навантаження, інакше швидко стане непридатним;
  2. Кількість керованих каналів. Здебільшого вистачає двох каналів керування, де один відчиняє ворота, а другий – зачиняє. Може бути ще варіант, коли третій – вмикає світло біля гаража, тоді знадобиться пристрій на 3 канали. Проте для автоматичного вмикання світла краще встановити датчик руху;
  3. Дальність дії. Коли ви керуєте з автомобіля, природні перешкоди легко «зріжуть» заявлені 200м до 50м, а 50м перетворять в 10м. Чим більша дальність дії – тим краще. У такому разі сам приймач можна встановити в гаражі, де він буде захищений від вологи

Є сенс доплатити за дальність дії, тому що ворота з електричним приводом відкриваються повільно. Краще запустити цей процес до того, як ви під’їдете до будинку, а не коли зупинитесь за пару метрів і будете чекати кілька хвилин.

Якщо можливість встановлення є тільки на вулиці, то через відсутність кліматичного захисту блок керування потрібно буде встановити в пластиковий щиток із рівнем захисту оболонки щонайменше IP54. Саме пластиковий, щоби не перешкоджати радіосигналу. Є ще один варіант – купити модель із виносною антеною, що зазвичай кріпиться на корпусі, але через звичайний антенний кабель може бути окремо винесена на вулицю. Це значно покращить чутливість спрацювання.

Наявність антени, до речі, майже не впливає на вартість. Загалом дистанційне відкривання воріт обійдеться від $80 до $100. Зробити самостійно можна вдвічі дешевше, ніж купувати новий радіокерований привід.

У приватному будинку, на відміну від квартири, способів використання набагато більше, серед них контроль поливу.

Тонкощі віддаленого вмикання поливу

Мінуси в тому, що ви не спостерігаєте за процесами. Можна не помітити, як від’єднався шланг і вже утворилася калюжа, або через 20 хвилин після вмикання поливу пішов дощ.

Віддалене вмикання не виключає додаткового спостереження за поливом, воно тільки робить його зручнішим. Замість того, щоби бігати і вручну відкривати крани, можна натиснути на кнопку та насолоджуватися процесом.

Зробити це не так і складно. Незалежні між собою системи поливу (газон, сад, город тощо) доцільно підключити до однієї насосної станції, але вмикати окремо. Для зручності замість механічних можна поставити електронні крани (з електроприводом), якими можна керувати через щиток або взагалі автоматизувати – раніше ми вже розповідали про автоматичний полив.

Але для керування поливом на відстані цього може бути недостатньо, особливо, якщо потрібно керувати на відстані кількох кілометрів. Таке завдання можна вирішити тільки з допомогою GSM каналу.

Переваги віддаленого GSM керування

На відміну від радіосигналу, GSM-канал (мобільний зв’язок) не обмежений у дальності дії. Головне, щоби приймач був встановлений у місці з хорошим покриттям.

GSM- реле приймає команди через SMS та вхідні дзвінки, роз’єднує або з’єднує контакти електричного кола, а потім відправляє у відповідь повідомлення з підтвердженням успішного виконання.

Наприклад: за пів години до повернення додому можна через SMS увімкнути будь-який підключений до електромережі пристрій – по суті, це окрема функція із системи «розумний дім».

У ній уже запрограмовані алгоритми дій залежно від часу та сигналів датчиків. Але звідки комп’ютер може знати ваші сьогоднішні плани? Тут ви самі даєте команду, коли вважаєте за потрібне, і вуаля – техніка включилася.

GSM зручно використовувати для водяного опалення на віддаленому об’єкті (на дачі, наприклад) щоби «прогнати систему». Спустити воду на зимовий період – не найкращий варіант, якщо їздити на дачу на вихідні, але у випадку великого морозу можна на відстані увімкнути опалення на мінімальну потужність.

Деякі електричні котли (переважно з преміальних серій) підтримують режим «економії» – якраз для такого випадку. Нагрів працює на мінімальній потужності, щоби підтримувати температуру в трубах на рівні 8°C.

Якщо заморозки почнуться посеред тижня, доведеться терміново їхати за місто, щоб увімкнути котел, а після прогріву – вимикати. Проте, це завдання можна вирішити прямо з дому – зробити дзвінок і котел сам увімкнеться. Вимкнути можна повторним дзвінком або через функцію затримки часу. Головне, що не потрібно регулярно їздити – витрачати час і паливо.

За таким же принципом можна керувати будь-якими електроспоживачами.

Дзвінок на GSM контролер скидається, а значить не тарифікується, і в цьому ще одна перевага.

Основний недолік полягає у високій вартості ліцензійного GSM устаткування, що не всім по кишені. Аналоги з китайських сайтів… уже питання в надійності: наскільки довго пропрацює система та чи не підведе у відповідальний момент?

Чудовою альтернативою може бути WiFi-реле - дешеве, бездротове та універсальне. Але в процесі експлуатації користувачі часто стикаються з прихованими недоліками

Які проблеми можуть виникнути з китайськими WiFi-реле

Керування здійснюється через додаток на смартфоні. Проблеми часто виникають через те, що неліцензовані WiFi контролери працюють переважно через китайські сервери. Сигнал може зникнути в будь-який момент, від чого буде втрачено дистанційний контроль.

Банальний приклад, коли перед поверненням додому ви дистанційно включили опалення, але тут ваші плани різко змінилися. Додаток втратив зв’язок із сервером, а значить тепер доведеться їхати додому, щоби вручну вимкнути котел.

Пристрої випущені в ЄС, зазвичай комплектуються власним сервером. Він встановлюється прямо у вас вдома і працює безперебійно. Вартість такої системи значно вища, але за надійність доводиться доплачувати.

Ще одна проблема: синхронізація з електроспоживачами виключно тієї ж фірми, техніка «конкурентів» може не підключитися. Поширена ситуація, коли WiFi контролер для конкретної системи продається окремо від неї.

Якість збірки теж інколи залишає бажати кращого. На електронній платі від перегріву або неякісної пайки можуть відпасти контакти або перегоріти напівпровідникові елементи. З огляду на те, що товар із Китаю, комплектуючі до нього знайти практично неможливо, а значить і відремонтувати швидше за все не вийде. У підсумку, гроші витрачені даремно.

Ну й не треба забувати, що контролер працює на сигналі від WiFi. Майже всі домашні маршрутизатори (роутери) та побутова техніка працюють на одній частоті 2,4 ГГц. У багатоквартирному будинку через це може зникати сигнал або зменшуватися швидкість передачі даних.

Такі WiFi контролери можна використовувати хіба що для освітлення, а для серйозніших завдань краще все-таки радіореле.

Іноді дешеві китайські підробки продаються під виглядом відомих брендів. У них ті ж недоліки, що й у звичайних дешевих аналогів. У сертифікованому магазині такого, звісно, не трапиться.

У нас в «АксіомПлюс» менеджери допоможуть підібрати оптимальні параметри під окремий випадок і забезпечать сервісну підтримку згідно з умовами гарантії. Ми напряму працюємо з виробниками. Якщо потрібно буде спроектувати систему дистанційного керування на пристроях Elko-Ep (або іншого бренду), можете надати вихідні дані, потім наш менеджер оформить їх у потрібному вигляді та відправить прямо на завод у Чехію. Через деякий час чеські фахівці надішлють готовий проект зі списком відповідного обладнання. Навряд чи, під час замовлення з дешевого маркетплейсу ви отримаєте таку опцію.

 
На жаль, ніхто ще не залишив відгук про цей товар. Будьте першим!