!

Розрахунок окупності опалення кондиціонером

З настанням опалювального сезону питання вибору між електричним та газовим опаленням набирає актуальності. Але ви, мабуть, замислюєтеся над альтернативним розв’язанням цього питання.

Це можливо з допомогою інверторного кондиціонера, що від звичайного відрізняється можливістю регулювання потужності компресора. Щоби зовнішній блок не замерзав взимку, його обов’язково потрібно оснастити зимовим комплектом (чи відразу вибрати із заводським комплектом). Інакше через налипання льоду він просто вийде з ладу – про це ми вже писали.

графічна схема роботи кондиціонера в режимі опалення

Принцип роботи, як і в режимі охолодження, базується на передачі тепла через циркуляцію повітря. З огляду на те, що електроенергія витрачається переважно на роботу електромотора, а повітря прогрівається через різницю температур, ККД пристрою досягає 400–600 % (в дорогих японських моделях показник може досягати 1000 %).

Покладаючись на цифри, можна припустити, що це вигідніше, ніж газове чи електричне опалення. Чи справді це так, і наскільки швидко можна досягнути окупності? Результати нашого дослідження трохи нижче.

Раніше ми розглядали окупність електроопалення конвектором, можливо, буде цікаво для порівняння.

Скільки буде коштувати та наскільки швидко окупиться таке опалення?

Найдешевші «китайці» мають енергоефективність приблизно 350 %, у середньому ціновому сегменті цей показник досягає 450–500 %, а в деяких «японців» – 1050 %.

Для розрахунків у дослідженні візьмемо для прикладу двокімнатну квартиру-студію на 44 м². Розглянемо три варіанти кондиціонерів, від найдоступнішого до преміального з найвищою енергоефективністю.

Обігрів найпростішим «китайцем»

Ціни найдешевших кондиціонерів починаються від 13 500 грн. Середня споживана потужність у режимі «Heat» становить 1,6кВт.

За умови роботи 7 годин щодня, за місяць буде витрачено електрики близько:

1,6 кВт × 7год × 30д ≈ 336 кВт*год.

Її вартість, за умови збереження сьогоднішнього тарифу:

336 кВт*год × 1,68 грн/кВт*год ≈ 560 грн.

Це вигідніше за централізоване опалення на:

1 800 грн/міс - 560 грн/міс ≈ 1 240 грн/міс.

Такий варіант «відіб’ється» через:

13 500 грн / 1 240 грн/міс. ≈ 11 міс.

У такий спосіб ви будете платити менше, ніж раніше, і вже на другий опалювальний сезон, як то кажуть, «вийдете в нуль».

Тепер розглянемо різницю, якщо не економити на початковому етапі й вибрати модель із вищим класом енергозбереження.

Наскільки вигідніше середньоціновий варіант?

Придбати хороший «середнячок» можна за 18 000 грн, що буде споживати ≈ 1,0 кВт на годину.

Щомісячні витрати електроенергії складуть:

1 кВт × 7год × 30д ≈ 210 кВт*год.

Місяць опалювального сезону буде коштувати:

210 кВт*год × 1,68 грн/кВт*год ≈ 350 грн, що в 5 разів економніше ЦО!

Ви почнете заощаджувати на опаленні вже через:

18 000 грн / (1800* грн/міс - 350 грн/міс) ≈ 12,4 міс.

* Приблизна місячна вартість центрального опалення

Окупиться на 1,4 міс пізніше, ніж бюджетний, проте в майбутньому будете щомісяця платити за електрику на 210грн менше.

Так що не поспішайте купувати найдешевший варіант. Трохи переплативши, вибрати взяти цілком якісний та значно ефективніший аналог, що в майбутньому допоможе заощаджувати більше.

А тепер розглянемо лінійку преміальних, тобто суперенергоефективних моделей.

Скільки буде коштувати експлуатація японського флагмана?

Panasonic та Toshiba пропонують моделі найвищого класу енергоефективності А +++ щонайменше за 45 000 грн. У режимі максимальної потужності вони споживають усього лише ≈0,8 кВт.

За 30 днів енерговитрати складуть:

0,8 кВт × 7год × 30д ≈ 170 кВт*год.

У перерахунку за тарифом для населення вийде всього:

170 кВт*год × 1,68 грн/кВт*год ≈ 285 грн.

Отже, флагманський А +++ повністю себе окупить через:

45 000 грн / (1 800 грн/міс - 285 грн/міс) ≈ 29,7 міс.

Якщо поділити на опалювальні сезони, то термін окупності складе 4 роки.

З огляду на те, що Panasonic та Toshiba можуть без проблем пропрацювати 10–15 років, це не так і багато.

Плюс до всього ви ще будете заощаджувати влітку, позаяк у режимі охолодження середня споживана потужність удвічі нижча, ніж у бюджетних аналогів. А якщо тариф зросте, то вигода тільки збільшиться й витрачені кошти компенсуються швидше.

Цей варіант у перспективі найвигідніший. Це розумне вкладення на майбутнє, тому що ви будете платити вдвічі менше, ніж у випадку з «китайцем». Якщо коштів не вистачає на «флагман», сміливо вибирайте будь-яку модель із середнього цінового сегменту, і повернете витрачені кошти вже через рік.

Якщо у квартирі вже встановлений звичайний кондиціонер (що працює тільки в режимі «on-off») а міняти його на новий немає ні фінансів, ні бажання – встановіть багатотарифний лічильник електроенергі Це дешевий, але дієвий спосіб заощаджувати.

Якщо є старий кондиціонер, як заощаджувати? Просте рішення, що допоможе зберегти ще більше коштів

Уявімо, що ви підключили (нагадую, ми взяли для розрахунків квартиру-студію на 44 м²) нічний тариф що діє 8 годин на добу: з 23:00 до 07:00. Витрати на електроенергію в цей час будуть становити:

1,68 грн/кВт*год × 0,5 = 0,84 грн/кВт*год

Тепер порахуємо, скільки можна заощадити в такий спосіб. Вдень година електроопалення кондиціонером буде коштувати:

1,68 грн/кВт*год × 1,02 кВт ≈ 1,71 грн.

Вночі ця цифра зменшиться до:

0,84 грн/кВт*ч × 1,02 кВт ≈ 0,86 грн.

Добові витрати становитимуть:

8 год × 0,86 грн + 16 год × 1,68 грн ≈ 33,6 грн

Місяць опалювального сезону буде коштувати:

33,6 грн × 30 д ≈ 1008 грн.

Ми рахували індивідуальне газове опалення як альтернативу центральному. За таких умов щомісячна економія на заміні того ж газового опалення сягатиме:

2300 грн - 1008 грн ≈ 1428 грн.

У такому випадку окупність буде досягнута через ≈ 9 місяців:

13 500 грн / 1428 грн ≈ 9,5 мес.

Перш ніж купити, замовте розрахунок для своєї площі

У статті були розглянуті приклади з різних цінових сегментів. За підсумками дослідження можемо зробити висновок, що чим більше коштів ви інвестуєте, тим більшу енергоефективність отримаєте, а значить у майбутньому зможете більше заощаджувати.

У цій статті була розрахована економія на прикладі опалення приміщення площею 44 м². Ви завжди можете звернутися до нашого фахівця, щоби він допоміг підібрати оптимальний та вигідний варіант саме для вашого житла.

Валерий
19.11.2020

Расчёт у вас не совсем корректный, а потому и конечные результаты будут совсем иными. Попробую пояснить.

Вы считаете время непрерывной работы 7 часов в сутки. Но ведь в сутках 24 часа, что более чем в 3 раза больше!

Второе. Вы берёте КПД системы максимальным, при своих расчётах. Но ведь это не совсем так. Когда за окном будет -15 (а зимой такое запросто может быть) КПД дорогих систем сразу упадёт в 10 раз!!! Разве не так?

В третьих. Мощность, необходимая на нагрев для разных помещений тоже будет разной. Её конечно можно грубо принять равной 1 Квт на каждые 10 кв.м., но это будет ОЧЕНЬ грубо. Без учёта теплопотерь здания (утеплено или нет, квартира угловая или нет и т.д.), температуры внутри помещения (18 или 25 град.) и температуры на улице. В общем, не углубляясь в более глубокие детали (в которых дьявол и прячется) скажу одно. Срок окупаемости системы (да ещё и с учётом её монтажа) в 2 года - однозначная нереальность. Но это лишь моё, субъективное мнение. Можно было бы сделать более точные расчёты для умеющих считать деньги клиентов. Тем более, что можно было бы убедить застройщиков целых коттеджных посёлков вообще отказаться от проведения газовых магистралей (за ненадобностью), а это уже совсем иной объём продаж.

Переваги:
На сегодня, вполне реальная альтернатива газу.
Недоліки:
Расчёты окупаемости должны быть выполнены более квалифицированно.
Максим
02.01.2021

Всё верно, кроме часов. Кондишен (если не инвертор) выйдет на заданную температуру и будет работать прерывисто. То есть средне около 50% времени. Если инвертор, то ещё лучше - он просто снизит потребляемую мощность.

Остальное зависит от энергоэффективности (теплоизоляции) помещения. У меня инверторный климатик "в режиме" потребляет 15-30% своей мощности. Это значит, что 7 часов работы это практически сутки.

Александр
31.08.2017

В Бортничах (под Киевом) зимой регулярно обрубается свет (в холодное время года, особенно в сильные морозы). Рубильник выбивает на подъезде. А почему? - потому что дом кооперативный и управляющая экономит на центральном отоплении (ну что бы общедомовой счетчик не мотал, я хз как оно там у них) - в общем трубу сантехник (муж управляющей) регулярно прикручивает и в доме очень прохладно - градусов 17-19. И все мамочки, живущие в подъезде, врубают естественно электрические обогреватели, что бы дети не мерзли - нагрузка возрастает -

рубильник падает - все сидят в темноте и в дубаре.....

p.s. квартиру пришлось поменять

Переваги:
Действительно круто
Axiom Plus
31.08.2017

Спасибо за комментарий. Ваш случай с отоплением - нередкий, к сожалению.

С регулярным ростом тарифов в Украине вопрос экономии расходов будет набирать популярность, поэтому мы решили помочь пользователям с данными вопросами.

Aleftina
15.09.2017

Ну вы всё правильно конечно и детально доносите.... но как не рассказывайте, а что бы сэкономить нужно сначала потратиться неплохо на покупку самих кондёров....

Данил
09.06.2020

У меня квартира-однушка на втором этаже, не солнечная сторона. Центральное отопление очень дорогое, получается за 33 квадрата я плачу почти 1 700 грн/месяц. Сейчас, пока есть время, хочу решить этот вопрос - отключиться от ЦО и ищу альтернативный вариант. Сам по себе кондер мне не нужен, летом в квартире и так прохладно, но с отоплением нужно вопрос решить. Думаю поставить кондер чисто на отопление. На дорогой Panasonic денег нет, думаю над бюджетным Leberg за 11 000 грн. По расчетам он должен окупиться за два года (летом включать не буду). Но, боюсь что за два года он может сломаться, так как дешевый китайский. Что посоветуете делать?

Валентина
01.08.2020

Да, это Вы много платите, у меня за однушку 35 метров получалось зимой около 1300 грн за месяц, но то в пригороде Киева. По поводу Leberg хочу сказать, что хоть и бюджетные, но очень качественные кондиционеры, не переживайте, что Китай. Мы уже 4 взяли на семью и друзьям, работают вообще не придраться. Но в вашей ситуации я бы подумала, прежде чем замыкать отопление на них. Дело в том, что они работают на обогрев максимально до минус 15 градусов. А бывает и ниже, ну и вообще нехорошо технике работать на границе возможностей. Тут или ставить хороший низкотемпературный зимний комплект, или страховаться электрообогревателями, или брать сплит-систему рассчитанную на работу в сильные морозы. Но это дороже, например Аляска от Неоклима работает до минус 25 градусов, но и цена на Вашу площадь 20 тысяч грн. Рассмотрите такие альтернативы.

Степа
01.03.2019

Вот мне интересно, какой смысл покупать для отопления кондиционер, который стоит 45 тысяч?! за эти деньги можно как-то и по старинке пару десятков зим пережить. А что потом с нами будет, неизвестно вообще. Ну может мажорам и не проблема такой купить, только им и платить за отопление не проблема. Тем более вы совершенно не учитываете, что тарифы на электричество не застынут на месте, однозначно поднимутся, и не раз, только в путь! А дешевый китайский сплит вряд ли потянет отапливать в реальные морозы, надолго ли его хватит? Или придется все равно доукомплектовывать, вобщем, сомнительная идея.

Влад
23.01.2020

Вы серьезно? Покупать за 45К грн кондер для отопления, чтобы сэкономить? Бред. Я еще понимаю, если за 7-8К, где-то там через 3 года и отобьется. Но за 45К будет окупаться вечность, а еще если сломается, что тогда делать? Нет, уж лучше я буду платить зимой по 500-600грн в месяц, чем куплю его.